Måste man nätverka? Nej ... men du får lättare jobb

KARRIÄRTIPS
Glöm Ams, jobbet får du genom att nätverka. Det menar experterna och det bekräftas av statistiken – hela 75 procent av alla jobb tillsätts genom internrekrytering och personliga kontakter.

Beskriv bildenAtt ha fått ett jobb via kontakter snarare än till följd av sin faktiska kompetens blir allt mer accepterat, förutsatt att man kallar kontakterna för nätverk.
Det kan kännas mer än kymigt för oss hårt kämpande akademiker när streetsmart gång efter annan går före booksmart på arbetsmarkanden.
– Kontakter har alltid varit viktiga, men det finns två perspektiv, menar Angeli Sjöström, utvecklingskonsult och grundare av företaget Processrum som bland annat arbetar med organisationsutveckling.
– Väldigt få är födda med bra nätverk, men alla kan skaffa sig ett, säger hon.

Beskriv bildenFrågan är hur man går till väga på ett någorlunda elegant sätt.
– När man nätverkar är det inte jobb man söker, utan kunskap och kontakter, säger Angeli Sjöström och pekar på vikten av att våga ta egna initiativ till nya bekantskaper. Man kan till exempel ringa och höra sig för hos företag som verkar intressanta, fråga lite om verksamheten och visa upp ett genuint intresse.
Det kan låta lite påträngande men Angeli Sjöström bedyrar att de flesta människor blir smickrade av att personligen, eller via sin verksamhet, ha väckt intresse.
– Det värsta som kan hända är ju att du får ett ”nej tyvärr, jag har inte tid” till svar. Och då lägger du inte på, utan frågar om ett nytt namn du skulle kunna kontakta. På så sätt får du en ny tråd att arbeta vidare med.
Dessutom sitter vi ofta på fler kontakter än vi tror. Dessa blir till nätverk när vi använder dem på ett konstruktivt sätt. Familj och vänner liksom föreningar och kollegor utgör alla delar i det personliga nätverket. Varje bekant har i sin tur ett eget, minst lika dynamiskt nätverk som man med lite snits kan få tillgång till. Det gäller att lära sig att använda sig av dessa.

Använda eller utnyttja, det är frågan… Och svaret?
– Det är en balansgång, menar Angeli Sjöström. Samtidigt som du ska ta varje tillfälle i akt att nätverka så får du akta dig för att bli cynisk. Många fokuserar på titlar vilket är helt fel. Visst kan man sikta högt, men att sålla bort andra kontakter till förmån för de med status gör att man missar en hel del.

Att övervinna sin blyghet är A och O. Men måste man vara en social guru för att palla? Det tror inte Angeli Sjöström.
– Alla har rädslor. Det kan vara telefonskräck eller oförmågan att prata om sig själv. Men steg för steg kan man trots allt lära sig att övervinna det. När det gäller redan etablerade kontakter, eller kontakters kontakter ska man, enligt Angeli Sjöström, inte vara rädd för att be om hjälp på ett mer direkt sätt.
Angeli Sjöström blundar inte för problematiken i att ”marknadsföra sig själv”.
Hur långt ska man vara beredd att gå?
– En person som står fast vid sina värderingar är en mer attraktiv arbetssökande. Jag brukar säga att man ska sälja sig själv, inte sälja ut sig själv.

SAMTLIGA TEXTER
Elin Vinterhed
ILLUSTRATION Maria Thånell

    Nätverksproffset Angeli Sjöströms 3-stegs metod
  1. 1. Kartlägg dina nätverk
    Skriv en lista över olika kontakter som du har. Var djärv och ta med alla möjliga, även ytliga bekantskaper. Varje person har ett nytt kontaktnät knutet till sig som du kan få tillgång till. Fundera på när och varför du kan få nytta av respektive person.
  2. 2. Utveckla ditt befintliga nätverk
    Om du vårdar och underhåller ditt nätverk kan du snart börja utvidga det. Att nätverka är inte samma sak som att söka jobb. Det handlar snarare om att göra research om företag och individer som man intresserar sig för. du få en uppfattning om hur högt lönen ligger just där och så får du bättre koll på läget, så att du inte blir erbjuden en för låg lön.
  3. 3. Använd ditt nätverk strategiskt
    Olika personer i ditt nätverk har olika egenskaper som kan hjälpa dig även om det inte primärt leder till ett nytt jobb. Någon kanske har goda kunskaper inom ett område som intresserar dig. Se till att använda dig av den kontakten för att ta öka din egen kompetens. För mer info www.processrum.se

Hur gör kändisarna?

Vi frågade tre personer som verkar känna halva jordens befolkning hur de ser på sina nätverk

Beskriv bildenAlice Bah Kuhnke, generalsekreterare för Rättvisemärkt.
BILD Rättvisemärkt

Du har jobbat mycket inom media. Är det viktigt med nätverk inom din bransch?
– Ingen aning. Jag har aldrig tänkt på det, det har ju gått bra ändå. Man läser ju mycket om nätverk och att de är viktiga för att få jobb, det är nog inget som är specifikt för mediebranschen.

Hur har du fått de jobben du haft?
– Jag har sökt dem helt enkelt, skrivit CV och blivit kallad till intervju. Jag är väl en förlegad industrialist eller nåt.

Vem skulle du vilja ha i ditt nätverk?
– Oj, bra fråga. Det är väldigt lite som jag vill göra, men som jag inte gör. Är det någon jag vill känna så har jag antagligen redan ringt den. Väldigt många som jag känner är sådana som jag själv tagit kontakt med, allt från fina direktörer till människor som ligger på gatan – bokstavligt talat.

Som kändis måste det vara populärt att ha dig i sitt nätverk. Är det många som smörar?
– Nej, verkligen inte. Aldrig. Jag var känd någon gång på 90-talet, nu är det ingen som bryr sig. Jag borde säga till mina kollegor att de ska smöra mer, haha.

Beskriv bildenPär Nuder, finansminister.
BILD Peter Knutson

Har du byggt upp dina nätverk strategiskt eller spontant?

– Både och. I internationella sammanhang har jag medvetet under 15 års tid byggt upp starka nätverk i olika länder – USA, de europeiska storstäderna, Ryssland och Mellanöstern.

Lägger du ner mycket energi på detta eller får nätverken sköta sig själva?
– Det sköter sig självt, men man måste underhålla sina nätverk också. I den position jag är nu är det viktigt för Sverige att jag har goda relationer.

Har du haft hjälp av kontakter för att komma dit du är idag?
– Det är klart jag har haft folk som har hjälpt till. Man måste också själv våga knacka på och ta för sig. Många av de kontakter som jag knöt som ung politiker är goda än idag.

Vem skulle du vilja ha i ditt nätverk?
– Skratt. Bruce Springsteen. Han är den jag helst vill lära känna och umgås med.

Du var rösten bakom rollfiguren Peter i filmen Landet Narnia från 1979. Fick du det jobbet via kontakter?
– Ja, genom en granne som var chef för TV2:s barnprogram.

Beskriv bildenAnnika Axelsson, direktör för ekoföretaget DemCollective baserat på Sri Lanka.

Hur viktigt är det med nätverk inom din profession?

– Det är jätteviktigt. Människor man möter öppnar en dörr till nya saker. De informella nätverken är ofta viktigare än de formella. Jag föredrar att hänga med byborna framför presidenten.

Så du hänger med Sri Lankas president?
– Jag träffade Mahinda redan innan han blev president genom min handledare på universitetet i Sri Lanka.

Ni har fått mycket uppmärksamhet för ert företag. Har ni själva nätverkat med media?
– Vi har inte lagt ner en spänn på marknadsföring. Men journalister finns ofta på plats i fabriken, sen kör vi med mun-mot-mun metoden. Finns det tid så föreläser vi på universitet, företag med mera. Vi brukar ta ett arvode, så man kan säga att vi får betalt för att marknadsföra oss.

Hur är det att nätverka på Sri Lanka jämfört med Sverige?
– Mycket av intresset för min person sitter tyvärr i min hudfärg och i det pass jag bär. Och så skvallras det mycket om mig. Alla känner apan!

Vem saknar du i ditt nätverk?
– Bono. Men vi räknar med att det blir han som kontaktar oss!